AKO SA VYZNAŤ V ZLOŽENÍ KRMIVA PRE PSOV

AKO SA VYZNAŤ V ZLOŽENÍ KRMIVA PRE PSOV

Aj keď chcete pre vašich psíkov to najlepšie, nie im len nasypať do misky zlisovaný šrot predávaný v krásnom obale, zorientovať sa v ponuke môže byť niekedy na vysokoškolský diplom. No, teraz trochu preháňam, ale nie vždy je zloženie produktov rozpísané jasne a jednoducho. Výrobcovia často využívajú rôzne finty a maskovanie nie práve sexi surovín, aby to všetko vyzeralo čo najlepšie. A aby ste si to vy v tom supermarkete hodili do košíka. Navyše za neodolateľnú cenu... Dobre, dobre, ideme ďalej. :)

Zloženie (nielen) psieho krmiva

A ako sa v tom teda vyznať? Je tu pár užitočných fígľov, ktoré by ste určite mali vedieť.

Jednotlivé zložky krmiva sú na štítku radené podľa ich % zastúpenia

To neznamená nič iné, než len to, že okolo takéhoto krmiva mäso najskôr len prešlo v nákladnom aute od mäsiara, ktorý zásobuje obchod naproti. Najviac zastúpené zložky sú v zložení uvedené hneď na začiatku, tie najmenej až na konci.

Vysoká gramáž čerstvého mäsa pravdepodobne nebude zodpovedať jeho reálnej hmotnosti v krmive

Mäso na prvom mieste, hurá! Áno, ale vedeli ste, že až 80 % hmotnosti čerstvého mäsa tvorí voda? O väčšinu z nej mäso pri následnom spracovaní príde a stáva sa z neho mäso dehydrované. To by sa potom v celkovom zložení vďaka svojmu podielu prepadlo hlboko z prvého miesta, a preto niektorí výrobcovia uvádzajú gramáž v čerstvom stave. Nemusí to byť vždy na škodu, ale rozhodne v takomto prípade zbystrite. Ak bude na prvých miestach uvedené mäso v dehydrovanom stave, môžete začať trošku jasať. :)

Príliš nízka cena si vyberá svoju daň

Samozrejme nie vždy platí pravidlo, že čím drahšie, tým lepšie, ale ak máte svojho psa radi, ultra lacným granulám zo supermarketov by ste sa mali vyhýbať ako čert krížu. Na prvých miestach v takýchto granulách bývajú uvedené obilniny. Rozmýšľali ste niekedy, prečo majú psi po tomto krmive tak veľké ... ehm... bobky?

Okrem toho, že ide naozaj o obyčajný šrot, ktorý už nechceli ani sliepky, obilniny obsahujú škrob, ktorý psi nedokážu využiť a prakticky len prejde ich telom zase von. Trošku drahý tobogan psím telom, nemyslíte?

Aby som zase iba nehanil, niektoré z nich sú pre psov prospešné. Napríklad ovosryža alebo jačmeň. Stále to ale platí o doplnkovom (nie majoritnom) množstve.

Konkrétne pomenovanie surovín je základ

Akonáhle sa výrobcovia začnú schovávať za všeobecné názvy, ako je napríklad „kostná múčka“, hydinový proteín a pod., často tým zakrývajú len kombináciu všetkých možných zvyškov a odrezkov, ktoré by inak vyhodili. Na kombinovaní viacerých druhov mäsa nie je nič zlé, mali by ste ale vedieť, čo presne krmivo obsahuje.

Na mňa osobne takýto nejasný black-box rozhodne nepôsobí nijako vierohodne. Ak používam kvalitné suroviny a chcem byť k svojim zákazníkom transparentný, nebudem ich schovávať, ale naopak ich zdôrazním a urobím z toho prednosť. To isté platí napríklad aj pri obilninách alebo tukoch.

Nenechajte sa oklamať vysokým zastúpením hrubých proteínov (živočíšne + rastlinné bielkoviny dohromady). Pre neznalých zákazníkov môžu granuly s 30% zastúpením hrubých proteínov vyzerať oveľa kvalitnejšie, ako kus mäsa, ktorý ich obsahuje približne 20 %.

Často nájdete na obale ešte lákavý obrázok šťavnatého kusa mäsa. To je ale do granúl pridávané aj vo forme mäsovej múčky, ktorá vzniká v kafilériách škvarením, vysušovaním a sterilizáciou. Vedeli ste, že pri tepelnej úprave živočíšnych bielkovín nad 70 °C dochádza navyše k poškodzovaniu ich nutričných hodnôt?

 

Z 30 % HRUBÝCH PROTEÍNOV BÝVA LEN 5 % ŽIVOČÍŠNYCH BIELKOVÍN.

 

Keď vynecháme kvalitu týchto živočíšnych bielkovín, musíme prihliadnuť aj k druhej zložke hrubých proteínov, ktorou sú rastlinné bielkoviny. A tých je, bohužiaľ, v lacnejšom krmive väčšina. Prečo bohužiaľ? Psi sú prispôsobení najmä na mäsovú potravu a na rozdiel od bylinožravcov si s rastlinnými bielkovinami nedokážu efektívne poradiť.

V momente, keď si toto všetko uvedomíme, nám často z pôvodných 30 % hrubých proteínov zostane asi len 5 % živočíšnych bielkovín z kafilérií, ktoré budú vďaka tepelnej úprave ochudobnené o niektoré enzýmy a pod.

Z tohto hľadiska je na tom najlepšie kŕmenie čerstvou surovou stravou (BARF). Hodnotami nikdy nedosiahne na marketingový údaj hrubých proteínov (neobsahujú rastlinné bielkoviny), ale zato svojimi 15 – 20 % živočíšnych bielkovín prispeje správnemu prospievaniu vášho chlpáča bez zbytočných (ťažko stráviteľných) balastov.

Dôkaz namiesto sľubov? Na výrobu 1 kg mäsových maškŕt je treba približne 9 kg čerstvého mäsa (pomer usychania 1:9). Keď si spočítate cenu takéhoto množstva mäsa a porovnáte s 15kg vrecom lacných granúl, musí vám byť jasné, akú kvalitu bude mať ten šťavnatý steak na obrázku.

Analytické zložky

Táto časť nám hovorí, koľko krmivo obsahuje bielkovín, tukov, popolovín, vlákniny, vápnika, fosforu a akú má vlhkosť.

Hrubé proteínysúčtom všetkých bielkovín, ako živočíšnych, tak aj rastlinných. Len pre zaujímavosť, čerstvé mäso obsahuje približne okolo 20 % bielkovín, dehydrované potom 60 % a sója 40 %. Rovnako sa potom v zložení stretneme s pojmom hrubé tuky, ktorý vyjadruje to isté, len u tukov.

Čo sú to popoloviny? Jednoducho povedané to, čo zostane, keď sa rozhodnete krmivo spáliť. Ide o minerálne látky, v najvyššej miere vápnik a fosfor, ktoré sú pre psov veľmi dôležité. Obvyklé zastúpenie popolovín je okolo 5 – 8 %, čo je považované za optimálne hodnoty.

Doplnkové látky

Aby bol výpočet kompletný, je dôležité zmieniť aj zastúpenie vitamínov, minerálnych a stopových látok.

Čomu sa vyhnúť?

Živočíšne a rastlinné deriváty. To je len krajšie pomenovanie odpadu na vyhodenie. Chlpy, perie, šupky, vylisované zvyšky plodín... Asi netreba viac rozvádzať, dobrú chuť.

Článok napísal Radek Vandra

Copyright © 2024, Vetamix.sk Powered by
Na vašom súkromí nám záleží

My, VETAMIX s.r.o., oceníme Váš súhlas s použitím súborov cookies, aby sme Vám mohli spríjemniť nakupovanie na našom webe, uľahčiť Vám množstvo krokov pri nákupe a sami sa mohli stále zlepšovať. Kliknutím na tlačidlo „Áno, v poriadku“ súhlasíte s uložením cookies do Vášho prehliadača, vďaka ktorým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti nájdete na stránke „Informácie o cookies“.